• darkblurbg
    Fysiotherapie Reinders en van Vliet
    Fysiotherapie, adviescentrum en meer...

De orthopedisch manuele therapie is een onderzoek-en behandelmethode van zowel de gewrichten van de nek en de rug als van de armen en benen. Eerst vindt er een intake plaats om het klachtenbeeld van de patient te bepalen. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek waarbij de houding en de bewegingen worden beoordeeld.

De wervelkolom neemt een belangrijke plaats in omdat veel klachten vanuit de wervelkolom kunnen ontstaan. Er kunnen stramme, beperkte ruggenwervels aanwezig zijn, de zogenoemde blokkades. Deze blokkades kunnen elders in het lichaam klachten veroorzaken. Tijdens de behandeling worden er speciale handgrepen toegepast. Daarbij wordt een lichte druk op een wervel of gewricht uitgeoefend. Deze handelingen hebben als doel, de bewegingsvrijheid van de gewrichten te vergroten en de ergste pijn te verminderen.

De orthopedisch manueel therapeut heft blokkades in de wervelkolom op maar houdt zich ook bezig met de spierfunkties, de houding en de bewegingen. Er wordt samen met de patient gezocht naar een mogelijke oorzaak van het ontstaan van de klachten. Hierbij zal men aandacht besteden aan houding, het [over] belasten van de gewrichten, werkhouding en handelingen. De patient krijgt adviezen over een andere houding en levensstijl en gerichte oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Met deze methode probeert de orthopedisch manueel therapeut het klachtenbeeld te herstellen en te voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkomen.